Hoe is het zo gekomen?...
Parc Naturel Régional du Morvan
In 2004 kwamen wij voor de eerste keer in de Morvan terecht. Een uitgestrekt natuurgebied in Bourgondië. Ruim 600 kilometer van Midden -Limburg. Een heuvelachtig gebied, vennen, riviertjes, bossen, weiland, ongerepte natuur en verrassende, prachtige vergezichten. Wij waren daar helemaal weg van!
In Autun kwamen we toevallig langs een makelaar. Even kijken… Daar is van alles te koop van bouwval tot villa. Vooral (nog) betaalbaar in verhouding met de prijzen in le Pays Bas. Na de vakantie liet ons dit niet los! Op internet kwamen wij via Google, Morvan en makelaar bij Bonnevie (Nederlands bureau met een prima service) terecht.

Komt een fotootje van voor de verbouwingIn de herfstvakantie van datzelfde jaar hebben we 1000 kilometer rondgetoerd door dit fantastische natuurgebied. Zo’n dertig objecten bekeken al dan niet met een makelaar. Op de allerlaatste dag ’s-middags om 17 uur kwamen we bij ons allerlaatste pand aan. In de advertentie stond “petite fermette avec belle vue dans une petite hameau” (boerderijtje met mooi uitzicht in een klein gehucht). Wij kwamen daar aanrijden op een druilerige donderdagmiddag. Wij keken elkaar eens aan…

Het klikte! Eureka! Dat is het!

Een oud pand en pierres (Franse stenen), waar veel aan opgeknapt moet worden. Haaks op de boerderij een geweldige schuur van 8 x 13 meter en mooi hoog met een vrij nieuw dak (was enkele jaren daarvoor vervangen na een storm). En dat uitzicht! Te gek! Op het zuiden met groot erf en ruim perceel weiland twee meter lager gelegen. De charolais koeien keken ons verbaasd aan! “Wat moeten die Hollanders hier? Boe!” Er was water, elektriciteit en dikke muren van circa 70 centimeter. Op de zolder meters dik hooi, wat er al jaren lag en verder was er niets! Geen keuken, geen sanitair! Troep, smerig, vies! Wij hebben de kunst verstaan om daar doorheen te kijken en wisten gewoon dat hier iets moois gloorde! In februari 2005 hebben wij dit domeintje beschreven bij de notaire! Wij waren eigenaar van een Frans boerderijtje met stal op een stuk grond van 2800 m2! Tiswa!

Gerrie, Chris en RoelSindsdien zijn wij daar gedurende een viertal jaren alle vakanties geweest, soms ook lange weekenden. Heel hard gewerkt! Eerst een globale tekening gemaakt, hoe het zou moeten worden en vervolgens een bedrijf ingeschakeld om een sanitair blok te bouwen. Een andere firma heeft een septic tank geplaatst met afvloeiïngssysteem. Vervolgens de afvoer van ons huis daar op aangesloten. Tevens een weg aangelegd naar de wei beneden. Verder veel hand en spandiensten van familie en vrienden. Vooral Roel Arts heeft hier een topprestatie geleverd! Vanuit niets is hier een geweldig paradijsje gesticht!

Het nieuwe Kruis in Faye
Bij binnenkomst van Faye stond overigens een vermolmd kruis. Wij hebben de gemeenschap een nieuw kruis (1945-2006) geschonken, dat vervaardigd is door Math Arts.
Wat hebben we al supergezellige BBQ of pizza-avonden gehad met onze gasten, Franse buren en Nederlandse vrienden verderop. We hebben gelachen, gezongen, ongedwongen plezier gehad in een voor ons ongekende ambiance!

’s-Nachts is het oorverdovend stil en verschrikkelijk donker! Miljoenen sterren staan te fonkelen aan het firmament! Hier is het goed toeven! Hier wordt op U gewacht!